16 September 2023

Rabo Clubsupport

10 September 2023
Open Monumentendag 2023

Bezoek Schacht Nulland tijdens de open monumentendag op ZONDAG 10 SEPTEMBER van 12 tot 17 uur. Ervaar het mijnverleden in ons sfeervol museum! Er is veel te zien! Schacht Nulland maakte deel uit van de Domaniale Mijn; de oudste steenkolenmijn van Nederland. De schacht staat symbool voor het mijnverleden van Kerkrade. Luister naar de verhalen van gepassioneerde oud-mijnwerkers. Neem een persluchthamer in de hand en ervaar hoe zwaar het ondergrondse werk was.

 Het gehele Schachtgebouw mag op deze dag bezocht worden.
 Voor de kinderen rijdt er een miniatuur stoomtreintje dat gestookt wordt met kolen.
19 juli 2023
Werkbezoek burgemeester Kerkrade.
Burgemeester Petra Dassen bracht een werkbezoek aan schacht Nulland om een paar uurtjes vrijwilligers werk mee te draaien ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van de "Stichting de koempels van de Domaniale". Vol enthousiasme ging ze aan de slag! We kunnen trots zijn op onze burgemeester, niet voor niks werd ze verkozen tot de beste locale bestuurder van het land. De ondergrondse personentrein is weer spik en span !!
10 mei 2023
Basisschool de Meridiaan bracht een bezoek aan onze Schacht met ca. 25 enthousiaste kinderen en hun begeleiders. De kinderen waren erg geïnteresseerd. Ze werken momenteel aan een project rondom de eigen geschiedenis. Hierbij mag de mijnbouw natuurlijk niet ontbreken. De mijnbouw hoort bij Zuid-Limburg en wij vinden het belangrijk dat ieder kind kennisneemt van het mijnbouwverleden van deze streek en dus ook van hun voorouders. Het is fantastisch om te zien hoe geïnteresseerd jonge kinderen zijn en hoeveel vragen ze stellen.
Foto's met dank aan Peter Trompetter !

12 november 2022
Koempels by Night.
Ervaar Schacht Nulland in de avond! Voor jong en oud entertainment. Geniet live van Die Altböhmischen. Tevens rijdt er weer een miniatuur stoomtreintje gestookt met kolen voor de kids. Local foods & drinks stands, deels overdekt.

11 september 2022
Open monumentendag.
Ervaar het mijnverleden in ons sfeervol museum! Er is veel te zien! Nieuw is de unieke (en werkende) seininstallatie die onlangs geplaatst is. Eenzelfde seininstallatie was ook in gebruik bij de Domaniale Mijn! Schacht Nulland maakte deel uit van de Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. De schacht staat symbool voor het Kerkraadse mijnverleden. Luister naar de verhalen van gepassioneerde oud-mijnwerkers. Neem een persluchthamer in de hand en ervaar hoe zwaar het ondergrondse werk was. Het gehele Schachtgebouw mag op deze dag bezocht worden. Voor de kinderen rijdt er een miniatuur stoomtreintje dat gestookt wordt met kolen.

4 mei 2022
Eurodedag.
Tijdens de Eurodedag nemen de Koempels van de Domaniale deel met een stand. Hier worden onze t-shirts aangeboden, door het kopen van een shirt steunt U onze stichting voor het behoud van Schacht Nulland. meer info >>

7 april 2022
T-shirts.
Sinds kort verkopen wij T-shirts. Met de koop van een T-shirt steunt u onze stichting die zich inzet voor het behoud van Schacht Nulland ! De T-shirts kosten € 17,50 p.st. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Reuleaux via info@schachtnulland.nl

1 januari 2022
Facebook.
Schacht Nulland werkt momenteel aan een nieuwe Facebook pagina. De oude Facebook pagina "Koempels van de Domaniale" vervalt hiermee als officiële pagina van de koempels van de Domaniale Mijn. Wanneer de nieuwe Facebook pagina gereed is, zetten we de link op onze website zodat U ons nieuws ook weer via Facebook kunt volgen !

1 november 2021
Opnames Beleef Kerkrade TV.
Een spannende dag bij Schacht Nulland. Er werden opnames gemaakt door Beleef Kerkrade. Jo Wiertz en Mark Meijer  werden geïnterviewd door Lex Nelissen van het programma Lex Ontmoet. Bovendien waren er nog vele andere interessante gasten aanwezig. De opnames werden uitgezonden op televisiezender RTV Parkstad.

12 oktober 2021
Maand van de geschiedenis HIP@Hub Thema - Het dagelijks leven van de mijnwerker.
Samen met HIP@Hub is er door de Koempels van de Domaniale een presentatie over de geschiedenis van de mijnen georganiseerd.  Het was een zeer geslaagde middag met veel bezoekers, zij konden tijdens of na de presentatie vragen stellen over de mijnen.  De presentatie werd gegeven door dhr. Jo Schäfer.

16 juni 2021
Fiets  'in het spoor van de mijnen'.
Bij wijze van startschot voor het ontdekken van de nieuwe fietsroute  "in het spoor van de mijnen", overhandigde wethouder Tim Weijers van de Gemeente Kerkrade - mede initiatiefnemer van de route - het 1e exemplaar aan de oud-koempel Hens Peters van de Koempels van de Domaniale.

Tevens fietsten de wethouders van de drie andere betrokken gemeenten - Heerlen, Landgraaf en Simpelveld - naar een mooi overblijfsel uit de Mijntijd op de route in hun eigen gemeente. De fietsroute van 58,6 km lang staat beschreven in een boekwerkje dat langs 39 (on)bekende bezienswaardigheden uit de Mijntijd ( 1900 - 1974 ) voert - compleet met qr codes en plattegronden.
Lees verder